Algemene beschouwingen op 8 november 2023 bij begroting 2024

44060.jpgwoensdag 08 november 2023 13:00

Nu Even Niet!!
We zouden het als ChristenUnie vandaag met jullie kunnen hebben over belangrijke onderwerpen, zoals het huisvesten van statushouders, de dienstverlening in de WMO, en de sportvoorzieningen. Dat zouden wij vandaag kunnen doen, maar… dachten wij:

NU EVEN NIET!! => wie van jullie weet nog bij welke commercial dit hoort? ‘Sjors, de manager’ promoot zijn bedrijf niet als manager, maar als inspirator. Het gaat om ‘fun’, ‘friends’ & ‘van ze houden’. Deze commercial was aan het begin van deze eeuw te zien en de gemiddelde kijker dacht: die zijn gek, zo gaat het er op de werkvloer niet aan toe.

Om het vanmiddag toch een beetje interactief te houden: wie van de gemeenteraad - het college hoef ik het niet eens te vragen -  is er geboren tussen 1996 – 2012? Snelle rekensom: …% 

En wie van ons is er geboren tussen 1980 – 1995? Kijk, nu zijn er al een stuk meer vingers. Plusminus …%.

Nu kan ik uitermate uitgebreid gaan inzoomen op generatie Y en Z. Ik zou toch willen voorstellen om hier een “vooruitkijkspiegel” voor in te plannen.

De reden dat ik het hier aanhaal is het verschil tussen mensen van de verschillende generaties, onder andere in motivatie, de betekenis van geld, werkhouding en communicatiestijl.

Deze begroting staat, evenals de perspectiefnota, bol van de winstwaarschuwingen dat personeel moeilijk te vinden is. Helemaal niet vreemd zolang nagenoeg alles hier ingericht is door en voor de babyboomers en generatie X.

We kunnen lijdzaam blijven toekijken. Netjes antwoorden geven op de vragen van raadsleden. Dat is echt niet genoeg. Er zal ander personeelsbeleid moeten komen. Uitdagend, noodzakelijk! Én kunstmatige intelligentie, waar we nog wel enigszins met argusogen naar kijken, krijgt u er gratis bij.

Ik moest aan deze soepreclame denken door de beantwoording van het college in de afgelopen week op verschillende vragen: “dit staat in het CUP”. Voor mensen die hier niet zo bekend zijn, dit staat voor college uitvoeringsprogramma.

De tijd tikt onverbiddelijk door. Er staan veel doelen in het CUP die in 2023 gerealiseerd worden. Nu kan het zijn dat doelstellingen niet gehaald worden, daar hebben wij begrip voor, als er maar over gecommuniceerd wordt. Als raad willen wij meegenomen worden in de processen, als dat betekent dat het nu even niet is, dan willen wij dat te horen.

Bij de bespreking van de perspectiefnota heeft de raad een toezegging gekregen om in gesprek te gaan met de energiecoaches om met een slimme inzet een groot effect te stimuleren. Tot vandaag hebben wij hier nooit een terugkoppeling over gekregen. Voor de ChristenUnie een tekenend voorbeeld van ontbrekende communicatie. Als het college communiceert hoeven wij elkaar in deze raad niet iedere keer bezig te houden. Ook voorkomen we daarmee driedubbele moties waar zowel raad als college geïrriteerd van raken.

Nu even niet! Kan ook enorm pijnlijk zijn. Zo bleek vorige week toen wij aankaartten dat er een wachtlijst is voor beschut werk. De ChristenUnie vindt het belangrijk te benadrukken dat mensen meer zijn dan alleen hun verdienvermogen. Voor hen die willen, moet een plek zijn om naar vermogen bij te dragen. Met de huidige wachtlijst betekent het een wachttijd van ACHT jaar voor een achttienjarige inwoner van onze gemeente die in aanmerking komt voor een beschutte werkplek. Daarom dienen wij straks een motie in over dit onderwerp. 

De ChristenUnie is van mening dat de inzet van het college rond de 380 kV lijn Vierverlaten – Ens en de route van de Lelylijn echt omhoog moet. Zorg dat het niet in de soep loopt! Wij moeten een strategie hebben en er maximaal uit gaan halen wat er in zit. Bij de één, namelijk de 380 kv lijn, zo weinig mogelijk hinder en bij de ander, de route van de Lelylijn, zoveel mogelijk stations in onze gemeente.

Terug naar de begroting voor 2024: Als ChristenUnie vinden wij het een begroting die aansluit op het gesloten coalitieakkoord, het daaruit voortvloeiende college-uitvoeringsprogramma en het meerjarige beleid. Voor de komende twee jaren ziet het er goed uit. Strik erom!

Het meerjarenperspectief vanaf 2026 is daarentegen enorm zorgelijk. Nu schrijft het college in het voorwoord van deze begroting dat onder aanvoering van de portefeuillehouder financiën alles in het werk wordt gesteld om het rampscenario te voorkomen, ergens klinkt de hoop dat de soep minder heet gegeten wordt dan hij wordt opgediend. Dit stelt ons niet gerust. Het scenario zoals beschreven in deze begroting is een rampscenario voor ons, onze burgers en organisaties. En daar maken we ons toch echt wel zorgen over. We wensen de wethouder dan ook veel succes toe met de gesprekken die hierover in landelijk comité gevoerd worden.

Als fractie van de ChristenUnie willen wij iedereen de onmisbare zegen van God toewensen met de woorden uit Spreuken 22 vers 11: “Alleen de zegen van de Heer maakt rijk, zwoegen voegt daar niets aan toe”, toewensen om vol energie werk te maken van de Westerkwartierse ambities.

Deze motie dienen we in:

Schermafbeelding 2023-11-08 131302

« Terug