De Bert Swartbrug wordt schoongemaakt!

brug+groen.pngvrijdag 21 juli 2023 19:15

Vanuit welke richting je richting Zuidhorn rijdt of kijkt, van verre zie je de Bert Swartbrug staan. Bij het ontwerp en de bouw van de brug kwamen termen voorbij als ‘een parel in het landschap’ of ‘een beeldbepalend’ element. Nu na enige jaren is dit ook uitgekomen. Dan is het extra mooi als deze ons herinnert aan iemand die veel voor onze gemeente betekend heeft. De laatste tijd kwamen er echter wisselende reacties binnen over de brug. Met name mensen die vanuit het noorden naar Zuidhorn rijden waren minder te spreken over de staat van de brug. Op de noordzijde was de brug niet langer wit, maar kwam er een groene aanslag op.

Samen met onze statenfractie hebben we dit onderwerp opgepakt om hier aandacht voor te vragen. Eerst door middel van technische vragen. Uit het antwoord bleek dat ProRail, de eigenaar van de brug, niet van plan is om de brug schoon te maken. Wat ons betreft kon en kan dat niet het einde van het gesprek zijn. We hebben dus gekeken op welke manier we hier nog verandering in kunnen brengen. Tijdens de behandeling van de perspectiefnota hebben wij daarom een motie ingediend waarbij we het college opriepen om samen met de gedeputeerde van de Provincie Groningen in gesprek te gaan met ProRail om te kijken hoe de brug schoongemaakt kan worden. Een raadsmeerderheid steunde deze motie, ondanks dat de wethouder dit liever niet had. Ook de statenfractie heeft hier in de vergadering van Provinciale Staten, een week na de raadsvergadering, aandacht voor gevraagd. Toen bleek dat er ondertussen contact was geweest tussen gemeente en provincie en de brug gaat worden schoongemaakt. Helaas op kosten van de gemeente en provincie, maar het begin is er. 

Vooral als (semi-)publieke organisatie moet je het goede voorbeeld geven als het gaat over de staat van je eigendommen. Voor ons blijft voorop staan dat ProRail moet waarmaken wat bij de bouw beloofd is, namelijk een witte brug. Hoe mooi we "groen-wit" ook vinden, moet ProRail steeds weer worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om hun eigendom in een nette staat te houden. Ook bij andere projecten zullen we hier als ChristenUnie scherp op letten. Denk bijvoorbeeld aan de wintrac-masten van de hoogspanningslijn die in de praktijk landschappelijk zwaar tegen vallen, maar ook de landschappelijke inpassing van een eventuele Lelylijn.

Wybe Niemeijer

brug 2

« Terug